Un Sistem Mobil Computer Tomograf care folosește Inteligență Artificială și poate să depisteze COVID-19 în doar câteva minute va fi folosit de Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balş din Capitală.

Foto: Facebook/Dan Tudorache

Acest aparat a fost oferit de Primăria Sectorului 1, prin Centrul Medical Caraiman.

Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balş, a explicat că este vorba despre un computer tomograf pentru evaluarea leziunilor pulmonare și că toți pacienții care ajung la institut vor trece prin acest procedeu iar apoi se va decide cum trebuie să fie tratați în continuare.

„Intră pacientul, va trece pe lângă această unitate. E important că acest instrument ne da o idee de la început încotro va merge pacientul din punct de vedere clinic. Avem specialiști foarte buni care se pricep la CT.

De luni va intra în utilizare continuă. Încă o dată mulțumim și să sperăm că va fi un instrument care ne va fi 24 din 24 de ore util. Orice pacient care intră în Bals trece pe aici și se pune un prognostic imediat”, a declarat Streinu Cercel, cu ocazia unei inaugurrari oficiale organizate joi.

Cu ajutorul acestui Computer Tomograf, simptomele ușoare de COVID-19 pot fi identificate încă din stadii incipiente.

„Aparatul da o imagine, se cheamă plămânul pestriț sau mozaic. Dacă are acea imagine, știm unde să îl ducem”, a adăugat Streinu Cercel.

Întrebat cât a costat acest aparat, primarul Sectorului 1, Dan Tudorache (prezent la eveniment), a spus că „puțin sub un milion de euro”, punctând că îl oferă Institutului Bals printr-un contract de comodat și specialiștii îl vor putea folosi cât timp vor avea nevoie.

Aparatul poate face pentru aproximativ 1.000 de teste pe zi.

Distribuie Pe Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.