În 2019, numărul copiilor născuți în Germania – 778.000 – a fost de 9.400 de nou-născuți mai mic decât în ​​anul precedent, potrivit Institutului German de Statistică (Destatis). Rata natalității a scăzut anul trecut la 1,54 copii pe femeie, față de 2018, când a fost 1,57 copii pe femeie.

Ratele natalității în Germania sunt în prezent sub media UE. Majoritatea copiilor sunt născuți în Franța și cei mai puțini din Malta. Pe de altă parte, România continuă să fie țara cu cele mai multe mame minore din UE.

Femeile din Germania nasc mai târziu și mai târziu: în medie la 30,1 ani. Chiar și mai mari sunt mame italiene. Cele mai tinere mame sunt în Bulgaria, în medie, la 26 de ani. Media europeană are 29 de ani.

Un nivel ridicat de educație pentru femei deschide mai multe oportunități de carieră pentru ele. Viața de familie cu copiii devine astfel una dintre numeroasele opțiuni din viață.

Mai ales în vestul Germaniei, numărul femeilor fără copii este mai mare: acolo, fiecare a cincea femeie între 45 și 54 de ani nu are copii. Mai ales femeile cu studii superioare aleg această opțiune, femeile care au investit mult timp și energie în studiu și vor să profite de calificările lor pentru succesul în carieră.

„În Germania, avem în prezent un număr record de studenți. Când își termină studiile, este de așteptat un nivel ridicat de mobilitate de la ei. Ceea ce este o provocare pentru viața de familie. Trebuie găsite soluții pentru un echilibru corect între carieră și familie și locuri garantate în grădinițe, pentru ca ambii părinți să poată fi activi pe piața muncii „, spune Philipp Deschermeier, de la Societatea Germană pentru Demografie, într-un interviu DW.

Dr. Martin Bujard, director al Institutului Federal de Cercetări Demografice (BiB), nu consideră că rata scăzută a natalității ar fi un semn că tendința pozitivă din ultimii ani s-a oprit. „Creșterea natalității din 2010 a fost un succes”, a spus el pentru DW. „Este clar că se datorează subvenționării locurilor în grădinițe și creșe. Numărul copiilor cu vârsta sub 3 ani la grădinițe și creșe în 2007 a fost mai mic de 10%. Între timp, s-a triplat.”

Copii doar pentru bogați?

Un sondaj BiB arată că trei sferturi dintre cei chestionați, cu vârste cuprinse între 24 și 43 de ani, consideră copiii o decizie bună. Dar mai mult de jumătate dintre ei consideră că numai familiile care au destui bani își pot permite mulți copii.

Dar realitatea arată altfel. Același institut constată că aproape o treime din familiile cu mulți copii sunt săraci.

În Germania, oamenii au în general unul sau doi copii. Doar 16% din familiile din Germania au trei sau mai mulți copii. În acest sens, Germania se află în a doua jumătate a statisticilor, Irlanda fiind pe primul loc cu 36%.

Un studiu din 2019 realizat de Institutul Federal de Cercetări Demografice arată că familiile cu mulți copii aparțin unor grupuri religioase musulmane sau catolice și trăiesc în zonele rurale.

Imigrația crește rata natalității

În Germania, ar fi nevoie de 2,1 copii pe femeie pentru ca densitatea populației să rămână constantă, fără imigrare. Dar astfel de cifre nu au fost înregistrate de la așa-numita „revoluție contraceptivă” în urmă cu jumătate de secol.

Începând cu anii 1950, când au sosit lucrătorii, în special din sudul Europei, imigrația în Germania a fost mai mare decât emigrarea. Vârful a fost atins în 2015, când peste două milioane de oameni au venit în Germania.

Imigranții sunt în medie mai tineri decât populația locală. Cei mai mulți sunt activi pe piața muncii, plătesc impozite și pornesc familii.

În rândul femeilor cu cetățenie străină, natalitatea în 2019 a fost de 2,06 copii, peste media generală. Dar un lucru este valabil și în rândul imigranților: în cazul femeilor cu studii superioare, rata natalității este la fel de scăzută ca în cazul femeilor născute în Germania.

„Mulți tineri vin în Germania. Ceea ce echilibrează deficitul natal”, spune Deschermeier.

El subliniază „creșterea surprinzătoare a nașterilor în 2016”, pe care Oficiul Federal de Statistică o explică prin imigrația multor femei din sud-estul Europei. Deschermeier a declarat că Germania a beneficiat de această imigrație în contextul crizei datoriilor UE.

Germania, ca majoritatea țărilor

La jumătatea lunii iulie, o echipă internațională de cercetători condusă de Christopher Murray de la Institutul de Metrică și Evaluare a Sănătății din Washington a prezis o natalitate globală de 1,5 copii pe femeie, ca și în Germania. spre deosebire de cifrele estimate de 1,8 copii de către Națiunile Unite.

Studiul a fost publicat în jurnalul medical The Lancet și prezice o scădere a populației globale cu două miliarde de oameni până la sfârșitul secolului, contrar prognozelor ONU.

Peste 20 de țări, inclusiv Japonia, Spania, Italia și Polonia, își vor pierde jumătate din populație până în 2100 dacă nu au o imigrare masivă. Și China ar crește de la populația actuală de 1,4 miliarde de oameni la 730 de milioane, spun cercetătorii.

Demograful german Martin Bujard este sceptic în privința unor astfel de studii. „Previziunile demografice, pentru perioade atât de lungi, sunt, din punctul meu de vedere, pură speculație.” Densitatea și vârsta populației pot fi prezise pe o perioadă de câteva decenii, dar „natalitatea depinde de o serie de factori necunoscuți”.

Mai puțini copii, mai mulți bătrâni

Studiile germane și internaționale confirmă faptul că, în condiții de natalitate scăzută și speranță de viață ridicată, populația îmbătrânește, în ciuda imigrației.

Modificările raportului grupelor de vârstă din aceeași populație sunt grave, confirmă experții demografici ai guvernului federal german. De exemplu, tinerii sub 20 de ani reprezentau 30% din populație în 1950, iar acum au scăzut la 18%. Îmbătrânirea populației devine un fenomen de masă: în 1950, unul din 100 de cetățeni germani avea peste 80 de ani. În zilele noastre, fiecare a 15-a persoană are această vârstă. Începând cu 2040, unul din zece ar putea intra în această categorie.

Mai mulți oameni în vârstă înseamnă, din punct de vedere al sistemelor sociale și de sănătate, o povară, deoarece numărul persoanelor capabile să lucreze scade.

Citiți mai departe dw.com

Sursa foto: Sursa: K.Erdman / dw.com

Sursa: G4MEDIA

Distribuie Pe Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.