Produsele chimice eterne sunt numite astfel datorită caracteristicilor lor de a dura mult timp. Ele sunt adesea utilizate în produsele de uz casnic.

Substanțele perfluoroalchilate (PAFS) sunt încă discutate în ceea ce privește efectele lor asupra sănătății umane. Dar faptul că pot fi găsite în alimente, apă și căi navigabile este foarte îngrijorător.

Recent, după ce au examinat apele Oceanului Arctic, specialiștii au reușit să găsească 29 de tipuri de PAFS, inclusiv un nou compus, despre care se credea că este mai puțin rezistent: HFPO-DA (hexafluoropropilen oxid).

HFPO-DA a fost inițial dezvoltat pentru a fi o versiune mai ecologică a așa-numitelor substanțe eterne. Eficiența sa este în prezent contestată.

Apariția HFPO-DA în apele arctice este o descoperire importantă în înțelegerea modului în care circulă substanțele chimice.

Cele mai ridicate niveluri de compuși PAFS, inclusiv varianta recent creată, au fost detectate în apele care curg din Oceanul Arctic mai mult decât în ​​cele care vin în Arctica. Acest indiciu sugerează că substanțele au ajuns în apele arctice ale atmosferei și nu în oceane.

„Este esențial să avem cât mai multe informații despre distribuția verticală a PAFS în oceane, pentru a reduce incertitudinea cu privire la echilibrul global al masei PAFS. Astfel, putem examina rolul oceanelor ca un colector de aceste substanțe „, spun cercetătorii din studiul lor publicat în Science and Technology.

Există peste 5.000 de tipuri de PAFS în lume, multe dintre ele fiind legate de cancer sau boli ale ficatului. Prin urmare, multe PAFS au fost eliminate din linia de producție, inclusiv noul HFPO-DA.

Cu toate acestea, substanțele eterne deja existente în mediu vor dura mii de ani pentru a se degrada. Prin urmare, studiile pentru a determina modul de răspândire a PAFS devin mai mult decât este necesar.Sursa: PLAYTECH

Distribuie Pe Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.