Trăim într-o lume incertă, vulnerabilă și riscantă, iar cu asemenea lume nu este de joacă, a afirmat, luni, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Națională a României (BNR), făcând referire la pandemia de coronavirus și la efectele acesteia.

Foto: Eduard Vinatoru / Mediafax Foto / Hepta.ro

„Stă ca un junghi, așa, prognoza recentă a Băncii Centrale Europene. O recesiune între 5 și 12% care s-ar putea să se întindă pe 2020, 2021, 2022. Această prognoza trebuie să fie un semnal de alarmă, pentru că efectele restricțiilor antiepidemice sunt producătoare de incertitudini.

Trăim într-o lume incertă, vulnerabilă și riscantă. Nu e de joacă cu asemenea lume. Ne confruntăm cu riscul unei contracții economice cu o magnitudine și cu o viteză nemaivăzute în timp de pace. Nu o spun eu, spune Banca Centrală Europenă”, a spus Adrian Vasilescu, la Digi24.

Referitor la măsura de amânare la plata a ratelor la credite, el a subliniat că numărul solicitărilor a fost mai mic decât se aștepta, iar ce se va întâmplă după perioada de amânare și ratele vor întra în curs normal va depinde de rezultatele care vor fi înregistrate după încheierea crizei.

De asemenea, consultantul BNR a făcut referire și la rata inflației, menționând că se situează în coridorul de țintire, dar pe 11 mai va veni inflația pe luna aprilie și atunci „vom trece sau nu vom trece un examen”, pentru că luna aprilie a fost o luna plină de situații noi în care multe magazine au fost închise, doar cele alimentare fiind deschise.

Adrian Vasilescu a adăugat că multe magazine specializate pe anumite mărfuri nealimentare s-au adaptat la mediul online, dar „șchiopătând” și sunt încă multe lucruri de reparat.

Banca Centrală Europeană (BCE) se așteaptă la o contracție de „5% până la 12%” a Produsului Intern Brut al zonei euro în acest an, având în vedere incertitudinea ridicată care există cu privire la impactul economic al coronavirusului, a declarat pe 30 aprilie președintele BCE, Christine Lagarde, informează AFP.

Potrivit datelor publicate joi de Eurostat, în primul trimestru al acestui an Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat deja o contracție istorică de 3,8%.

„Zona euro se confruntă cu o contracție economică a cărei magnitudine și viteză este fără precedent în perioade de pace. Măsurile destinate tinerii sub control a răspândirii coronavirusului au oprit activitatea economică în toate țările din zona euro și de pe glob.

Având în vedere incertitudinea ridicată cu privire la impactul asupra economiei, scenariile elaborate de staff-ul BCE sugerează că PIB-ul zonei euro ar putea înregistra o scădere cuprinsă între 5% și 12% în acest an, în funcție de durata măsurilor de control și a succesului politicilor destinate să atenueze consecințele economice pentru companii și muncitori”, a declarat, joi, Christine Lagarde într-o videoconferință la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

„Pe măsură ce măsurile de izolare sunt ridicate treptat, scenariile BCE prevăd o revenire a activității economice, însă viteză și amploarea acestei reveniri rămân extrem de incerte”, a continuat Lagarde.

 

 

Distribuie Pe Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.